مالزی، پلی به سوی اقتصاد دیجیتال: فرصتی برای همکاری و همآفرینی با ایران - دانشكده تجارت و بازرگانی commerce
تجربهنگاری:
دکتر اکبر محمدی، عضو هیئت علمی دانشکده تجارت و بازرگانی دانشکدگان مدیریت
اقتصاد دیجیتال در جنوب شرق آسیا تا سال ۲۰۳۰ به یک تریلیون دلار خواهد رسید! این تیتر گزارشی است که WEF در ۱۲ دسامبر ۲۰۲۳ منتشر کرده است. یک مسیر صعودی قابلتوجه از سوی کشورهایی مانند اندونزی، مالزی، فیلیپین، تایلند و... .
بهطور خاص، مالزی را بهعنوان یک فرصت مغتنم برای همکاری، یادگیری مشترک و همآفرینی برای ایران میدانم. در سفر چندروزه خود و بازدید از پارک علم و فناوری و گپوگفت با برخی از ذینفعان و فعالان اکوسیستم نوآوری آنها، هر آنچه از الزامات یک همکاری فناورانه مناسب از ادبیات آموخته بودم میتوانستم به عینه ببینم. اعتماد، نزدیکی فرهنگی، انگیزه مشترک، عقاید و باورهای مشترک، جنوب_جنوب بودن و موارد دیگر که در ادبیات علمی نیز برای یک همکاری دانشی و فناورانه بهعنوان پیشرانهای موفقیت از آنها یاد شده همه را میشد دید.
در این سفر فرصت گپوگفت و توسعه همکاری با نمایندگانی از بسیاری از کشورها از جمله ژاپن، کرهجنوبی، سوئیس، لائوس، اندونزی، تایلند و... را یافتم اما باور کنید نزدیکی فرهنگی و اعتقادی برای همکاری موفق بسیار مهم است! مثلاً زمانیکه در شام بعد از کنفرانس، کشور میزبان خواندن قرآن و دعا را بهعنوان یک سنت اعتقادی و ملی در مراسمات خود بهجا میآورد و حس هممذهبی در شبکهسازی میانمان حس میشد، رفتارها بسیار دوستانه و غیررسمی و عمیقتر متبلور میشد و این همان چیزی بود که در ادبیات رساله دکتری خود، تجارب برتر موفق از همکاری فناورانه از آن یاد میکردند که باعث همکاری و انتقال دانش موفقتر میشد.
همه اینها را میتوان گذاشت در کنار مسیر بسیار موفق و رو به رشد و توسعه کشورهای جنوب شرق آسیا (مانند اندونزی، تایلند، مالزی، فیلیپین و...) در چند سال اخیر بهویژه در حوزه اقتصاد دیجیتال و تجارت بینالملل که هماکنون به نظرم بهترین فرصت همکاری و یادگیری برای ایران به شمار میروند.
در فرصت کوتاهی که برای بازدید از مناطق توریستی کولالامپور یافتم ترجیح دادم بهجای آن به پارک فناوری که نزدیک هتل بود بروم و با جوانانی نسل Z شرکتها که در وقت ناهار از برجهای بلند فناوری داخل پارک پایین میآمدند که بروند در رستورانهای اطراف ناهار بخورند گپ بزنم. میل به رشد و یادگیری در میان جوانانشان چشمگیر بود و آنچه آنها دارند و ما از آن غافلیم و ممکن است باعث فاصله دانشی بیشتر بینمان شود، تعامل و همکاری و شبکهسازی و ارتباط گسترده با دنیاست! خودشان را از هیچ جای دیگری کمتر نمیدانستند و در سطح اول دنیا با اشتیاق کار میکردند. توسعه تعاملات و همکاریهای بیشتر با کشورهای جنوب شرق آسیا بهویژه مالزی را برای رشد نوآوری و اقتصاد دیجیتال در کشورمان نه بهعنوان یک راهکار بلکه یک ضرورت میدانم.